Parodontológiai kürettálás

 

Mi is az a kürettálás?

Sok páciens küzd ínyproblémákkal, elsősorban fogínygyulladással, és rosszabb esetben a járulékosan kialakuló csontveszteséggel, amit a hétköznapi nyelvben csak fogágybetegségként említünk. Kürettálásra akkor van szükség, amikor a fogágybetegség egy olyan stádiumot ér el, ami már ún. „tasakok” kialakulásával jár.

Parodontológiai tasak a fog felszíne és az íny között kialakuló kis zsebecske, ami baktériumokat, gyulladásos szövetet, az elpusztult csontmaradványokat tartalmazza. Ilyenkor a páciensek ínyvérzésről, ínyduzzanatról, fájdalomról, extrém esetekben a fogak mozgathatóságáról számolnak be. Azért, hogy ezek a tünetek, panaszok megszűnjenek, szükséges a tasakok tartalmát eltávolítani, a gyökérfelszínen lévő fogkővel együtt, mivel ha nem történik meg időben, akkor a folyamat tovább rosszabbodik, akár a fogak elvesztését okozva.

Kürettálás során egy speciális kis „kanálka” segítségével eltávolítjuk a tasakokban lévő, a gyógyulást gátló gyulladásos szöveteket, lesimítva a gyökerek felszínét, ezzel elősegítve, hogy újra hámtapadás és regeneráció történhessen.

A kürettálásnak két típusát szoktuk megkülönböztetni, az ún. „nyitott” és „zárt” kürettet.

Rendelőnkben a zárt kürettálást tudjuk elvégezni, mely érzéstelenítésben történik, a fájdalom elkerülése végett. Minden esetben a beavatkozást professzionális szájhigiéniai kezelés előzi meg, mely mindenképp szükséges a gondosan kivitelezett kürettálás elvégzéséhez.

Súlyosabb, előrehaladott esetekben, amikor már ez nem elegendő, pácienseinket parodontológus szakorvoshoz irányítjuk, aki komplexebb műtéti eljárást is tud alkalmazni az eredeti állapot eléréséhez.