Fogkőeltávolítás

Bármennyire is alaposan mosunk fogat, előfordulhat, hogy bizonyos területeket nem érünk el, ott marad egy minimális lepedékréteg. Ebben a rétegben, a benne lévő baktériumok mellett tudnak kicsapódni a nyálban lévő ásványianyagok, ezáltal létrehozva egy olyan megkeményedett felrakódást a fogak felszínén, ami már egy egyszerű fogkefével nem távolítható el. Ezt nevezzük fogkőnek. A fogkő felszíne már érdes, így a továbbiakban könnyebben ragad meg rajta az újabb lepedékadag, illetve az újonnan rárakódott ételmaradék még nehezebben mosható le. Ezáltal a fogkő mennyisége és vastagsága fokozódik az idő során, egyre súlyosabb állapotokat előidézve.

Miért is nem jó, ha a fogkő hosszú ideig nem kerül eltávolításra?

A fogkő irritáló tényező a fogíny számára. Első elváltozásként kellemetlen lehelet, ínyvérzés, ínyduzzanat jelentkezik, mely súlyos esetben fájdalomhoz, csontveszteséghez, a fogak megmozdulásához, akár azok elvesztéséhez vezethet.

Fontos megemlíteni, hogy a fogkőben lévő baktériumok szerepet játszhatnak az egész szervezetet érintő betegségek kialakulásában, kockázati tényezőként szerepelhet pl. szívbetegség, cukorbetegség esetén , illetve koraszüléshez is vezethet.

Milyen gyakran szükséges eltávolíttatni a fogkövet?

Rendszeres, féléves fogászati kontroll-vizsgálatok során, amennyiben szükséges, elvégezzük a szájhigiéniai kezelést, ami magában foglalja az ún. ultrahangos fogkőeltávolítást, melyet általában – a páciens igényeinek megfelelően – Air-Brush sópolírozás követ. Ez utóbbi kezeléssel lesimításra kerül a fogkő helyén maradt érdes felszín – így nehezebben tud újabb plakkréteg megtapadni – illetve az ételekben lévő, a fogak sötétedését okozó színezőanyagok is eltávolításra kerülnek.

Fájdalmas a fogkőeltávolítás?

Rendelőnkben maximálisan figyelünk arra, hogy pácienseink kellemes élménnyel távozzanak, ne kelljen fájdalmat megélniük. A szájhigiéniai kezelés inkább egy kissé érzékeny beavatkozásként írható le, pácienseim elmondása szerint nem okoz fájdalmat a kezelés. Egyéni esetekben lehetőség van a kezelés érzéstelenítésben történő elvégzésére, pácienseink igénye szerint.