Teljes kivehető műanyag fogsor

Teljes fogatlanság esetén, amennyiben nincs megfelelő mennyiségű csont implantáláshoz, ezáltal fix fogpótlás készítéséhez, akkor a teljes műanyag kivehető fogsor jöhet szóba.

A fogak elvesztése nemcsak fizikai, funkcióbeli, hanem pszichés következményekkel jár. Megváltozik a páciens önbizalma, a környezetéhez való viszonya is. Mindemellett az ételek megrágása nélkül azok emésztése nehézkessé válik, a tápanyagok felszívódása is megváltozik. Következményesen emésztőrendszeri problémák, gyomorfekély kialakulásához is vezethet. A foghiány miatt az arc beesetté válik, a ráncok elmélyülnek, az áll és az orr előreugrónak tűnik. Így belátható, hogy a teljes fogatlanság megszűntetés mennyi problémát tud megoldani vagy megelőzni.

A teljes kivehető fogsoron alapvetően 3 részt különböztethetünk meg:

  • alaplemez, amely a fogatlan állcsontra illeszkedve tartalmazza a műínyt és a fogakat
  • műíny, a saját íny színét utánozva tartja a műfogakat
  • műfogak, melyek gyárilag előállított műanyag fogak; színét és formáját, elrendezésüket a pácienssel közreműködve választjuk ki

 

Mivel a teljes kivehető fogsor rögzülését a vákuum, a gravitáció és a környező képletek tudják segíteni, így nagyon fontos, hogy minden egyes fogsor az adott páciensre szabottan készüljön el. Fontos tudni, hogy – főleg azoknak a pácienseknek, akik először viselnek kivehető fogsort- időt kell adni maguknak a megszokáshoz, mivel ez egy teljesen új dolog a szájban, amivel alkalmazkodni kell a beszéd és a táplálkozás során is.

A rögzülést segítendő, többféle műfogsor rögzítő kapható a piacon, ami segítséget tud nyújtani a megszokásban.