Implantáció

Mit kell tudni az implantálásról?

Implantátumok alkalmazásával úgy szüntethetünk meg akár 1-2 foghiányt is, hogy a meglévő ép fogakat nem kell lecsiszolnunk. Teljes fogatlanság esetén, megfelelő mennyiségű csont megléte esetén is tudunk fix fogpótlást készíteni. Fontos tudni az implantálásról, hogy fennáll a lehetőség, mint minden szervezetbe ültetett idegen anyagnál, hogy kilökődik. Viszont azt is tudni kell, hogy ennek az esélye nagyon csekély, bár bizonyos rizikótényezők ezt fokozhatják, pl. cukorbetegség, dohányzás.

Milyen esetekben alkalmazható az implantáció?

Implantáció esetén a szájsebésznek mindig tudnia kell, hogy mennyi csontállomány áll rendelkezésére az adott területen az implantátum csavarok behelyezéséhez. Ezért minden esetben szükséges a beavatkozás előtt egy CT-felvétel készítése, amin ez pontosan megítélhető.

Így bármekkora foghiány kezelhető implantálással kellő csontvastagság esetén, ami kifejezetten azon pácienseknek nagy segítség, akik egyáltalán nem szeretnének kivehető pótlást vagy annak megszokása gondot okoz, illetve azoknak is, akik nem szeretnék ép fogaikat feláldozni hiányzó foguk/fogaik pótlására.

Fájdalmas a beavatkozás?

Egyik fő oka, amiért az emberek ódzkodnak az implantálástól, mert attól félnek, hogy fájdalmas beavatkozásról van szó. Itt is, mint minden más esetben, arra törekszünk, hogy pácienseink semmiféle fájdalmat ne érezzenek kezelés közben. A beavatkozás után minimális fájdalomra, arcdagadásra lehet számítani, ami nem törvényszerű és egy gyengébb fájdalomcsillapító bevétele meg is szüntetheti a panaszokat.

Mennyi idő, amíg fog is lesz a hiány helyén?

Alapvetően az befolyásolja, hogy a fogeltávolítás frissen történt vagy már legalább 6 hónapja. Friss foghúzás esetén szükséges egy bizonyos gyógyulási időt kivárni, ami egyéntől függően 3-5 hónap. A gyógyulási idő után kerülnek behelyezésre az implantációs csavarok. Természetesen régebben elvégzett foghúzás esetén ez azonnal elvégezhető. A csavarok behelyezése után, hogy a végleges koronák elkészüljenek, ismét szüksége várakozási idő, ami általában 2-3 hónap. Ezek az időintervallumok esetektől függően változhatnak, pl. csontpótlás, arcüreg-emelés esetén.