Gyökérkezelés

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresik a fogorvost, az a fogfájdalom. Ennek oka elsősorban olyan mértékű szuvasodás megléte, mely már elérte a fogideget is, ezáltal egy olyan visszafordíthatatlan állapotot előidézve, ami már csak gyökérkezeléssel megoldható. Gyökérkezelésre lehet még szükség olyankor is, amikor egy korábban készült, nagyon mély tömés következtében egy fog elhalt, akár foggyökér körüli elváltozás kialakulása mellett.

Fájdalmas a gyökérkezelés?

Természetesen minden esetben érzéstelenítésben történik a kezelés. Egyik fontos célom, hogy az emberekben kialakult félelmet a gyökérkezeléssel szemben megszüntessem, a fájdalom mellett. Rendelőnkben Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használunk, mely az egyik legerősebb, a fogakat körülvevő csonton a legnagyobb mértékben átjutó helyi érzéstelenítőszer. Fontos tudni, hogy egy gyulladt, megváltozott pH-jú fog nehezebben tud elzsibbadni, de ilyenkor, amennyiben szükséges, 2-3 érzéstelenítőt is alkalmazunk, NEM végezzük el a gyökérkezelést, amennyiben a páciens fájdalmat érez kezelés közben.

Mi történik gyökérkezelés során?

Első lépésben -helyi érzéstelenítést követően-eltávolítjuk a szuvas, destruálódótt foganyagot. Ezt követi a fogban lévő idegkamra és gyökércsatornák feltárása, azok mechanikus és kémiai tisztítása. Mindezek után a fogat egy gyógyszeres, ideiglenes töméssel látjuk el. Amennyiben a következő alkalommal a páciens a tünetek elmúlásáról, teljes panaszmentességről számol be, elvégezzük a csatornák gyökértömő anyaggal való ellátását. Ekkor a gyökérkezelés befejezésre került. Ezután, a szükséges idő leteltét követően, további panaszmentesség megléte esetén történik a fog koronai részének végleges ellátás.

Mennyi ideig működőképesek a gyökérkezelt fogak?

Fontos megemlíteni, hogy az esetek kis részében előfordul, hogy a gyökérkezelés nem jelent megoldást a panaszok megszüntetésére, elsősorban a fogak bonyolult anatómiájának köszönhetően. Ilyenkor a fogak eltávolítása válik szükségessé. Előfordulhat az is, hogy hasonló okok miatt a későbbiekben alakul ki probléma, amit a foggyökér csúcsán kialakult granuloma vagy cysta okoz. Ezért is szükséges a gyökérkezelt fogakról évente rtg-felvételt készíteni a kezelést követő 4 éven keresztül.

Másik fontos tudnivaló a gyökérkezelt fogakról, hogy sokkal törékenyebbé válnak, mint vitális fogaink. Sok esetben, amikor töméssel kerül ellátására egy gyökérkezelt fog, egy keményebb falatra harapva letörik belőle egy nagyobb darab, rosszabb esetben a fog hosszában kettéhasad, és sajnos ilyenkor a fog eltávolítása jöhet csak szóba.

Rendelőnkben-a foganyag hiány mértékétől függően- minden esetben javasoljuk pácienseinknek a gyökérkezelt fogak onlay-jel vagy esztétikus koronával való ellátását, hogy fog megmentésébe befektetett idő és pénz hosszútávon biztosítsa a fog élettartamát.