Fogfehérítés

Teljes száj fehérítése

A mai világban egyre több figyelmet fordítunk az esztétikumra, a külsőnkre, és ebből a fogaink sem maradhatnak ki. Az egyik leginkább ismert fogászati szépítő eljárás a fogfehérítés, melynek alapvetően két típusát különböztetjük meg, a rendelői és az otthoni fogfehérítést.

 

Rendelő fogfehérítés

Előnye, hogy egy alkalommal kivitelezhető, kb. 60 percet igénybe vevő beavatkozás, és az eredmény általában azonnal látható. A fehérítés mértéke egyénenként változó és a tartósság ideje elsősorban a páciensek étkezési szokásaitól függően 1-1,5 év. A kezelés közben fogérzékenységre lehet számítani, ami pár órával a beavatkozás után spontán megszűnik.

 

 

Otthoni fogfehérítés

Az elért eredmény tekintetében nem különbözik a rendelői változattól, viszont a kivitelezésben nagymértékben. A rendelőben történt lenyomatvétel után a fogak felszínére pontosan illeszkedő műanyag sín készül, szintén fogtechnikus közreműködésével, melyet a páciensek otthonukban töltenek fel sínek mellé kapott karbamid-peroxid tartalmú fehérítő anyaggal. A fogak felszínére helyezve érjük el a fehérítő hatást. Ezt egy kúra alatt többször meg lehet ismételni, és alkalmanként kb. 3-4 órát szükséges a síneket a fogakon hagyni, az optimális hatás érdekében.

Néhány fontos információ a fogfehérítésről

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a rendelői beavatkozás után lehetőleg pár napig, az otthoni alkalmazás esetén pedig a kezelés teljes időtartama alatt érdemes kerülni minden olyan ételt/italt, ami színezőanyagot tartalmaz, pl. kávé, tea, vörösbor, dohányzás, paprikás ételek.

Maga a fehérítő anyagok csak fogszöveten hatásosak, sem tömést, koronát nem fehérítenek. Ezt azért fontos tudni, mert a kezelés után, a kialakult színbeli eltérés miatt szükséges lehet a már meglévő, látható helyen lévő tömések, koronák cseréje.

 

Gyökérkezelt fogak fehérítése

Elsősorban a frontfogak területén okoz problémát egy gyökérkezelt, elszürkült fog a páciensek számára. Erre jelenthet ez átmeneti megoldást az adott fog belső fehérítése. A kezelés során a fogban egy üreget alakítunk ki annak nemlátható felszínén, ebbe helyezzünk egy fehérítőt tartalmú gélt, amit kb. 1 hétre zárunk le egy ideiglenes töméssel. Amennyiben szükséges, a folyamat 1 hét múlva még megismételhető. Ezután szükséges a kialakított üreg esztétikus kompozit töméssel való ellátása.

Azt mindenképp tudni kell, hogy ez a módszer nem tekinthető végleges megoldásnak, az elért eredmény páciensenként változó, általában 1-1,5 év. Amennyiben tartós megoldást szeretnénk elérni, a fog IPS-Emax porcelán héjjal vagy koronával való ellátása javasolt.