Esztétikus tömések

Napjainkban már szinte nem is kérdés, hogy ha egy fog ellátása töméssel szükséges, akkor a szürke amalgámtömés helyett az esztétikus kompozit töméseket választjuk, nem csak orvosi szempontból, hanem a páciensek részéről felmerülő esztétikai igény miatt is.

 

Mikor van szükség a fogak tömésére?

Rendelőnkben az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés a fogak töméssel való ellátása. Pácienseink nagy része azzal a problémával keres fel minket, hogy egy foga érzékeny vagy pl. letört belőle egy kis darab. A probléma hátterében nagyon sokszor a fogak elszuvasodása áll, mely akkor tud kialakulni, ha a fogfelszínen hosszabb ideig lepedék marad, a benne elszaporodó baktériumok a zománcban lévő ásványianyagok kioldódását okozzák. Ha a lepedék nem kerül időben eltávolításra, akkor idővel az ásványianyag-kioldódás visszafordíthatatlanná válik, és kialakul egy üregképződéssel járó defektus. Ilyekor már szükséges a roncsolódott, szuvas foganyag kitisztítása és az üreg esztétikus töméssel való ellátása.

 

Fájdalmas a fogtömés?

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik. Magát az érzéstelenítő injekció beadását is megelőzi egy-nem csak a gyerekek körében kedvelt- zsibbasztó zselé használata, mellyel elkerülhető az érzéstelenítés okozta kellemetlen élmény.

 

Mire kell számítani fogtömés után?

A tömések elkészülte után szükséges pár órát várni az evéssel. Erre nem azért van szükség, mert a „tömésnek meg kell keményednie”, hanem az érzéstelenség miatt elharaphatjuk a szánkat, nyelvünket, ezáltal akár napokig tartó, fájdalmas kellemetlenséget okozva magunknak.

Fontos még megemlíteni, hogy esztétikus tömés elkészülte után előfordulhat hideg-meleg illetve harapási érzékenység, amely pár nap alatt általában megszűnik. Amennyiben ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, érdemes egy konzultációra időpontot egyeztetni, hogy megállapítsuk, hogy ez az utópanasz normálisnak tekinthető-e.