Szeretném pótoltatni egy hiányzó fogamat. Milyen lehetőségeim vannak?

Egy hiányzó fog pótlására alapvetően 3 lehetőség jöhet szóba, melyek a következőek:

  1. Esztétikus híd: a leggyakrabban választott pótlásforma egyszerűsége és rövid idő belül való elkészíthetősége miatt. Hátránya, hogy a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, ami aránylag nagyobb ép foganyag elvesztésével jár. Előnye, hogy fogeltávolítás után 4 hét múlva elkészíthető, a fogak előkészítése után 1 hét alatt már meg is kapja a páciens.
  2. Implantáció: hátránya, hogy a fogeltávolítás után hosszabb idő telikel, mire fog kerül a hiány helyére. Ez szituációtól függően pár hónapot vesz igénybe. Előnye viszont, hogy a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, nem történik felesleges foganyagelvétel.
  3. Csiszolás nélküli fogpótlás: lényegében köztes megoldás, amikor a páciens nem szeretne hónapokat várni az implantálással, vagy épp tart magától a beavatkozástól, viszont az ép fogait sem szeretné károsítani. Ilyenkor a hiányt határoló fogakban egy kis üreget, ún. „kazettát” alakítunk ki. Ezekbe az üregekbe kapaszkodnak bele a kis szárnyak, amik a hiányzó fogat tartják. Hátránya, hogy stabilitása, tartóssága egy fokkal a csiszolással készült híd mögött marad, illetve, hogy csak egy kisebb nagyságú foghiány pótlására alkalmas.