A gyökérkezelt fogak tényleg törékenyebbek? Mennyi az élettartamuk?

A gyökérkezelt fogakat mindig egy faághoz szoktam hasonlítani. Az a faág, ami egy élő fa részét képezi, nagyon nehezen törhető le, viszont amelyiket letörtük, kiszárad, az ún. kóró nagyon könnyen töredezik. Ugyanez jellemző egy gyökérkezelt, nem élő fogra is, mivel már nincs vérkeringése, víztartalma, így nehezebben áll ellen a különböző behatásoknak, a rágóerőnek. És sajnos a leggyakoribb az ilyen fogak hosszirányú törése, ami akár végighaladhat a fog teljes hosszán, ezzel a annak eltávolítását téve szükségessé.

Ahhoz, hogy a gyökérkezelt fogak minél hosszabb ideig megőrizzék funkciójukat, nem elegendő azok esztétikus töméssel való ellátása. Mivel általában gyökérkezelés azért válik szükségessé, mert egy nagyfokú szövetkárosodás alakult ki, így a készített tömés is túl nagy lesz ahhoz, hogy hosszútávon a fogban maradjon vagy megfelelő védelmet biztosítson a rágóerővel szemben. Ilyenkor a fog védelmére – a megmaradt foganyag mennyiségétől – ún. technikus által készített onlayt készítünk vagy csapos felépítéssel és esztétikus koronával látjuk el a fogat.

A gyökérkezelt fogak élettartamát az is meghatározza, hogy maga a gyökérkezelés, a csatornák feltárása, azok fertőtlenítése mennyire tud sikeres lenni. Ezt nagy mértékben befolyásolják az anatómiai adottságok, a csatornák feltárhatósága, a jelenlévő baktérium ellenállóképessége is. Ezért is fontos, hogy a jól sikerült gyökérkezelések évente kontrollálva legyenek legalább rtg-felvétel készítésével, hogy az esetlegesen kialakult, gócforrást jelentő elváltozások a gyökércsúcs körül időben felismerésre kerüljenek.