Fájdalmas a gyökérkezelés? Mennyi ideig tart?

Mint minden fogászati kezeléshez, így a gyökérkezeléshez is érzéstelenítővel kezdünk, ennélfogva a páciens ilyenkor sem szabad, hogy fájdalmat érezzen. Nagyon nagy tévhit, hogy a gyökérkezelésnek fájdalmasnak kell mindenképp lennie.

Viszont gyakran előfordul, hogy a páciens már az elváltozás olyan stádiumában fordul fogorvoshoz, amikor a fog már erősen fáj, a fogban lévő és az azt körülvevő szövetek gyulladásban vannak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a teljes érzéstelenség eléréséhez több adag injekcióra lehet szükség. Ennek az az oka, hogy a forgalomban lévő érzéstelenítők a hatásukat az egészséges szövet pH-értékén tudják kifejteni, a gyulladt, esetleg gennyes szövet akadályozhatja az érzéstelenítőszer megfelelő eljutását a fogideghez.

Amennyiben a több adag injekció sem segít, lehetőség van egyéb módszerekre, pl. antibiotikum szedése kezelés előtt, hogy a páciens ne egy kellemetlen, fájdalmas kezelésként élje meg ezt a beavatkozást sem. Rendelőnkben mindig arra törekszünk, hogy egy gyökérkezelést is könnyedén viseljék pácienseink. 😊

A beavatkozás ideje gyakran esetfüggő, de általában két alkalommal befejezhető. Első alkalommal a régi tömés, szuvas fogszövet eltávolítása, az idegcsatornák feltárása és tisztítása, fertőtlenítése történik. Ekkor egy gyulladáscsökkentő gyógyszer kerül a fogba, egy ideiglenes töméssel lezárva. Kb. 1 hét múlva – amennyiben a fog teljesen panaszmentes – történik a kezelés befejezése, a gyökércsatornák töméssel való ellátása. A fog koronai részének felépítése egy ezt követő alkalommal történik, a megmaradt foganyag függvényében.