Esztétikus koronát szeretnék, de nem tudok választani a különböző anyagtípusok között. Melyiket válasszam?

Amennyiben valakinek esztétikus koronát javaslok, akkor a következő szempontok szerint szoktam segítséget adni a választáshoz:

  1. Mennyire elsődleges szempont az esztétika?
  2. Árban mi az a határ, amit szeretne rákölteni?
  3. Elülső, esztétikailag láthatóbb területre vagy a rágófogak területére szükséges-e a korona?

A leggyakrabban alkalmazott koronatípusok a fémkerámia (belső váza fém, kívül porcelán borítással) esztétikus korona, zirkonium-oxid porcelán korona (belső váza szintén fogszínű, de strapabíró zirkonium-oxid váz, porcelán borítással), illetve az IPS-Emax teljes porcelánkorona (nincs belső váza, teljes vastagságában préselt porcelán alkotja).

Amennyiben az a cél, hogy a legélethűbb, a saját fogak színét, fényhez való viszonyát, tulajdonságait adjuk vissza, akkor ennek a kritériumnak az IPS-Emax teljes porcelán koronák felelnek meg. Mivel már nagyon kis anyagvastagsággal maximális stabilitás érhető el, így a saját foganyagból elegendő nagyon keveset eltávolítani, ez az egyik legnagyobb előnye. Mindemellett fizikai tulajdonságainak és széles színválasztékának köszönhetően az apró kis egyedi sajátosságok leutánozhatóak. Elsősorban a frontfogakon vagy 1 foghiány pótlására javasolt a kisörlőfogak területén. Hátrányként a költségesebb mivolta említhető.

A zirkonium-oxid koronákkal szintén mások által észrevehetetlen fogpótlások készíthetőek az elülső régióban is. Ez köszönhető a nagy strapabírását adó, fogszínű zirkonium-oxid váznak. Előnye, hogy nem csak az elülső fogak területén javasolt, hanem terhelhető vázának köszönhetően rágófogak hiányára is biztonságos megoldás. Árban a fémkerámia és a teljes porcelán koronák közé helyezhető.

A legrégebb óta alkalmazott koronatípus. Alacsonyabb ára és tartóssága miatt gyakran választott pótlástípus. Esztétikában elmarad a fentebb említett két anyag mögött, mivel a belső fémváz sötét, szürke színe miatt nem adható vissza teljes mértékben a saját fogak áttetszősége. Viszont nagyobb kiterjedésű foghiányok pótlására a legtartósabb és biztonságosabb megoldás.

Összefoglalásképpen:

SZEMPONT 1. 2. 3.
Esztétika IPS-Emax porcelán korona Zirkonium-oxid porcelán korona Fémkerámia korona
Tartósság Fémkerámia korona Zirkonium-oxid porcelán korona IPS-Emax porcelán korona
Ár Fémkerámia korona Zirkonium-oxid porcelán korona IPS-Emax porcelán korona