Elszíneződött a gyökérkezelt fogam, és ez nagyon zavar. Hogyan lehet világosítani?

A gyökérkezelt fogak az évek során elvesztik az élő fogakra jellemző világos, „életteli” színüket, a világos szürkétől egészen sötétbarnává alakulhatnak. Ez leginkább a frontfogak területén lehet zavaró. Többféle lehetőség van ezen probléma esztétikai korrekciójára, melyek a következők lehetnek :

Belső fogfehérítés: az eljárás során egy nem látható helyen üreget alakítunk ki a fogban, elérve a gyökértömés tetejét, eltávolítva az esetlegesen ottmaradt gyökértömő anyagot, ami akár segíthette az elszíneződés kialakulását. A kialakított üregbe helyezünk egy speciális fogfehérítő anyagot, majd ezt lefedjük a következő kezelésig ideiglenes töméssel. Ez az anyag kb. 1 hétig maradhat a fogban, ezután még 1 alkalommal megismételhető az eljárás, ha az 1. alkalom még nem hozta meg teljesen a várt eredményt. Ezután a kialakított üreget esztétikus töméssel látjuk el. Fontos tudni, hogy a fehéredés eredménye nem jósolható meg előre, és maga a kezelés nem tekinthető végleges eljárásnak, idővel a fog újra elszíneződik. Ez egyénenként eltérő, de általában 1-1,5 évre nyújt megoldást ez az eljárás.

Esztétikus korona: amennyiben tartós és biztos megoldást szeretnénk, akkor az elszíneződött fog koronával való borítása a legjobb megoldás, ezen belül is az IPS-Emax teljes porcelán korona javasolt. Így, amellett, hogy a törékenyebb gyökérkezelt fog védelme is megoldott, a fog színe véglegesen világosításra kerül, minimális foganyag-elvétel mellett.